Hvad er stress og hvad kan du selv gøre?
oktober 14, 2022
Elsk og anerkend dig selv
november 7, 2022

Er du bevidst om dine tanker og overbevisninger!

Vidste du, at noget af det der stresser os mest, og får os til at hænge fast i indre uro og ubehag, det er vores tanker.

Vi har ca. 60.000 tanker om dagen, og omkring de 49.000 er negative.

Så det er utrolig vigtigt, at vi får arbejdet med vores tanker, og lærer at slippe de negative tanker, og få vendt vores tanker til positive tanker.

Når der kommer en negative tanke, så sig evt. ”Tak tanke – jeg har hørt dig, men jeg har ikke brug for dig.”

Vid at,

• Tanker har ingen magt over os, medmindre vi giver dem magt!

• Tanker er blot ord, der er kædet sammen. DE HAR OVERHOVEDET INGEN BETYDNING!

• At det er OS der giver vores tanker betydning, og VI vælger, hvilken betydning vi vil give dem!

Vi skaber altså selv vores oplevelser gennem de tanker vi tænker om os selv.


Hvis vi tror på, at vores tanker er sande, så bliver de sande for os. Glasset er både halv fyldt og halvt tomt, alt afhængig af, hvad du tror er sandt.

Der er i virkeligheden milliarder af tanker vi kan vælge at tænke, og der er ingen lov der siger, at vi kun kan tænke på en måde. Det som JEG vælger at tro, bliver sandhed for mig, og det DU vælger at tro, bliver sandhed for dig. Og vores tanker kan være vidt forskellige. Vores liv og vores oplevelser og erfaringer er vidt forskellige.

SÅ LÆG MÆRKE TIL DINE TANKER!

Det vi tror på, bliver sandhed for os.

Hvis du ikke kan tiltrække en partner, så tror du måske at ”Ingen elsker mig” eller ”Jeg er ikke værd at elske”. Måske er du blevet såret nogle gange og tror ” Andre sårer mig bare”. Eller du har problemer på arbejde og tror ”Jeg er ikke god nok”.

Eller det kan være andre tanker og overbevisninger.

Så længe du ikke er opmærksom på sammenhængen mellem de ydre omstændigheder og de indre tanker, så forbliver du et offer for skæbnen.

Måske er du ikke klar over, hvilke tanker der skaber dine problemer. Så hjælp dig selv ved at se på de problemer der er i dit liv og spørg dig selv ”Hvad slags tanker er det, jeg har, der skaber dette?”

Hvad problemet end er, så kommer det fra et tankemønster, og tankemønstre kan ændres!

Vores tankemønstre er blot overbevisninger, vi har med fra vores opvækst og som vi har skabt gennem livet.

Noget af det vi tror på er positiv og nærende, mens andet er hæmmende og begrænsende.

Hvis vi som børn får at vide, at verden er et farligt sted, så vil vi acceptere alt det der passer med den overbevisning, og det vil være vores sandhed.

Eller ”Drenge græder ikke” og ”Piger klatrer ikke i træer” er overbevisninger, der skaber mænd der skjuler deres følelser og kvinder der ikke tør udfolde sig fysisk.

Eller du som barn lærer ”Det hele er min skyld”, så vil du gå rundt og føle skyldfølelse uanset hvad. Din overbevisning vil gøre dig til en der altid siger ”Undskyld”.

Lærer vi derimod i vores tidlige barndom, at verden er et trygt og sikkert sted, så vil vi have helt andre overbevisninger. Vi vil nemt kunne acceptere, at kærlighed findes alle steder, at andre mennesker er venlige, og jeg har altid, hvad jeg har brug for.


Du vælger selv hvilken overbevisning, du ønsker at have!

Og uanset om du tror, du kan eller ikke kan, har du helt sikkert ret!

Er du bevidst om dine overbevisninger, og om nogle af dine overbevisninger er begrænsende/hæmmende for dig?

Vores overbevisninger er oftest ubevidste – men ved at bevidstgøre dem, får vi mulighed for at gøre dem til forudsætninger, vi SELV vælger.

Så hvis vi ønsker et lykkeligt liv, så må vi tænke lykkelige tanker. Hvis vi ønsker et heldigt liv, så må vi tænke succesrige tanker. Hvis vi ønsker et liv i kærlighed, så må vi tænke kærlige tanker.

Hvad vi end sender ud med vore tanker eller ord kommer tilbage til os på samme måde!

“Hvis man ændrer måden, man ser ting på, så vil tingene, man ser på, ændre sig.”
-Wayne Dyer-

MEN – hvordan kan vi så ændre vores tanker og overbevisninger?

Allerførst – tag beslutningen om at ændre dig og tag ansvar herfor!

For at kunne ændre/ frigøre os fra begrænsende/hæmmende overbevisninger, er det vigtigt at anerkende, at enhver overbevisning har været den bedste måde, vi har kunnet tænke på indtil nu.

Men derudover er det også vigtigt,

• At være åben for at tro på nye ting

• At søge efter ikke bekræftende eksempler

• At være åben for at tvivle på gamle relationer

• At udforske hvordan dine overbevisninger relaterer til hinanden

• At tjekke om overbevisningen er din egen og om den stemmer overens med den person, du er nu

• At udforske begrænsningerne omkring den generalisering, du har kaldt en overbevisning

HUSK!! Det er aldrig for sent at ændre en overbevisning!

En øvelse til at ændre vores tanker og overbevisninger på, er at finde nogle tanker og overbevisninger vi ønsker at ændre.

Det kan f.eks. være en tanke/overbevisning som ”Jeg er ikke noget værd”. Denne tanke/overbevisning ændrer vi så til det vi i stedet ønsker at tro på, f.eks ”Jeg er værdifuld og fantastisk som den jeg er”.

Denne sætning siger vi så mange gange om dagen til os selv. Meget gerne højt, og evt. stående foran spejlet med armene i vejret. Det at stå med armene i vejret er nemlig også med til at skabe god energi. Find evt. 5 tidspunkter på dagen.

Nogle af de mest hæmmende overbevisninger hænger dog ofte sammen med vores barndomssår, som er de behov vi ikke har fået opfyldt/dækket i vores barndom, og vores grundmønster, som er den dybeste frygt i os, som drives af frygten for mere afvisning, f.eks. for ikke at være god nok, for at være alene, for at miste, og af længslen hen imod ubetinget, ufordømmende og rummende accept og kærlighed. Ved disse overbevisninger vil terapi derfor også være en stor hjælp.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *