En ny undersøgelse fra Gallup har vist, at hver fjerde dansker i 2022 føler sig mere stresset end tidligere.
Og antallet af sygemeldinger grundet stress bliver desværre stadig ved med at stige og stige.
Stress rammer alle aldre og begge køn, og stress kan skyldes mange ting – det kan være både arbejdsrelateret, privatrelateret eller begge dele.
Stress opstår, når vi oplever, at der ikke er balance mellem de udfordringer vi stilles overfor og vores muligheder for at håndtere dem. Situationer opleves uhåndterbare og vi oplever utryghed, usikkerhed og utilstrækkelige handlemuligheder.
Vi siger ofte, at vi er ”stressede”, og ofte betyder det, at vi har travlt – lidt mere travlt end vi bryder os om. Men travlhed er ikke stress. Travlhed, som vi også kan kalde kortvarig stress, kan vi alle opleve, når vi står overfor større udfordringer.
Der hvor vi skal være opmærksomme og passe på, det er når vores stress-tilstand varer ved i flere dage, uger og måneder, fordi vi ikke får slappet af og sovet tilstrækkelig. Når vi ikke får fyldt vores ressourcetank op. Så er vores tilstand blevet langvarig, og det er her, at vi kan tale om egentlig stress.
Stress forstås altså som en længerevarende ubalance mellem de ressourcer vi har til rådighed, individuelt og i vores miljø (som følge af bl.a. restitution, relationer og strategier) – og de krav der stilles til os/de krav vi opfatter stilles til os, samt øvrige træk på vores ”ressourcekonto”.
Kort sagt balancen mellem det vi har at give af, og det der kræves af os.
Stress kan opleves forskelligt fra person til person, alt efter hvor kraftig belastningen er, og længden vil også afhænge af belastningen, og om vi får støtte fra omgivelserne, samt vores individuelle sårbarhed.
Stress slider på krop og sind, så vi fungerer og præsterer dårligere end ellers.
Stress viser sig ofte ved flere symptomer.